Rasva voi olla laadultaan pehmeää tai kovaa. Kova rasva voi olla terveydelle haitallista, kun taas pehmeällä rasvalla on useita hyviä terveysvaikutuksia.
Mistä pehmeitä rasvoja sitten saa? Esimerkiksi kasvirasvavalmisteista, kuten margariineista, kasvirasvalevitteistä tai kasviöljyistä. Kala on tärkeä pehmeiden rasvojen lähde, minkä vuoksi sitä tulisikin syödä noin 2–3 kertaa viikossa. Myös erilaiset pähkinät, mantelit ja siemenet sisältävät paljon hyviä rasvoja.
Pehmeä rasva ja terveellinen ruokavalio
Hyvälaatuiset pehmeät rasvat ovat tärkeä osa kansallisten suositusten mukaista ruokavaliota.
Esimerkiksi levitteeksi suositellaan vähintään 60 prosenttia rasvaa sisältävää margariinia tai kasvirasvalevitettä. Hyviä vaihtoehtoja salaatinkastikkeiksi ovat kasviöljypohjaiset valmisteet tai kasviöljyt sellaisenaan. Ruoanvalmistukseen suositellaan kasviöljyä, juoksevaa kasviöljyvalmistetta, margariinia tai kasvirasvalevitettä.
Myös diabeetikoille sekä sydän- tai verisuonisairauksista kärsiville suositellaan samanlaisia rasvavalintoja. Ammattikeittiöille tarkoitetut Sydänmerkki-tuotteemme taas ovat rasvan laadultaan ja suolan määrältään ravitsemuksellisesti parempi valinta.
Keholle tärkeitä rasvahappoja
Ihmiset tarvitsevat välttämättömiä rasvahappoja– aikuiset terveyden ylläpitämiseen ja lapset kasvamiseen sekä kehittymiseen. Kehomme ei kuitenkaan pysty tuottamaan näitä rasvahappoja itse, jonka vuoksi ne täytyy saada ruokavaliosta.
Tuotteissamme käyttämämme rypsiöljy on erityisen hyvä välttämättömien rasvahappojen lähde. Se sisältää runsaasti tärkeitä omega-3-rasvahappoja, joita ei ole kaikissa muissa kasviöljyissäkään. Lisäksi rypsiöljyssä erilaisten rasvahappojen suhde on tasapainoinen.