Mistä ja miten? Margariinin valmistuksen tärkeimmät salaisuudet

Margariinin valmistuksen kaava on pohjimmiltaan hyvin yksinkertainen – rasvasta ja nesteestä muodostetaan seos. Oikeanlaisen laadun, rakenteen ja säilyvyyden varmistamiseksi prosessissa on kuitenkin muutama muukin huomioitava vaihe ja ainesosa.

Hyvän koostumuksen ja ravintosisällön takaamiseksi käytämme Bungen margariineissa rasvana korkealaatuista rypsiöljyä. Vesiosa sekoitetaan rasvan joukkoon niin, että se pysyy rasvan seassa pieninä pisaroina.

Bungen kotimaisissa margariineissa ei käytetä kovetettuja kasvirasvoja. Sen sijaan lisäämme margariineihimme pienen määrän luonnostaan kovia kasvirasvoja, kuten kookosrasvaa, shea- ja/tai palmuöljyä saavuttaaksemme oikeanlaisen koostumuksen.

Muut raaka-aineet

Rasvan ja nesteen lisäksi käytämme margariinin sekä kasvirasvalevitteiden valmistuksessa muitakin aineita, joista kaikilla ainesosilla on oma tehtävänsä ja tarkoituksensa:

Suolaa

  • Suola antaa makua ja estää osaltaan mikrobien (homeet, hiivat) kasvua. Suola ei ole lisäaine, vaan valmistusaine.

Lesitiiniä (E322) auringonkukan tai rypsin siemenistä tai kasvirasvasta erotettuja rasvahappojen mono- ja diglyseridejä (E471, E472c)

  • Lesitiinin ja mono- ja diglyseridien avulla vesi saadaan sekittumaan tasaisesti rasvan sekaan. Ne vähentävät myös margariinin, kasvirasvalevitteen tai juoksevan rypsiöljyvalmisteen räiskymistä paistamisessa.

Sitruunahappoa (E330), jota on myös luontaisesti mm- sitrushedelmissä ja natriumkarbonaattia (E500) eli ruokasoodaa.

  • Sitruunahapolla ja soodalla säädellään tuotteen happamuutta, joka vaikuttaa säilyvyyteen

Kaliumsorbaattia (E202), jota on luontaisesti mm. pihlajanmarjoissa ja lakoissa

  • Kaliumsorbaatilla parannetaan kevytevitteiden säilyvyyttä ja varmistetaan tuotteen turvallisuus.

Beta-karoteenia (E160), jota esiintyy mm. porkkanassa ja joka on A-vitamiinin esiaste.

  • Antaa margariinille toivotun värin.
  • Levitteisiimme lisätään A- ja D-vitamiinia Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaisesti.

 

 

Parempaa terveyttä kasvirasvoilla

Terveellistä ruokavaliota koskevista mielipiteistä ja näkemyksistä ei ole pulaa. Tämä pätee myös rasvoista käytävään keskusteluun. Millaista rasvaa meidän tulisi syödä, miten paljon ja mistä rasva pitäisi saada? Paljon kysymyksiä, mutta onneksi meillä Bungella on vastauksia.

Lue lisää

Parempaa terveyttä kasvirasvoilla

Terveellistä ruokavaliota koskevista mielipiteistä ja näkemyksistä ei ole pulaa. Tämä pätee myös rasvoista käytävään keskusteluun. Millaista rasvaa meidän tulisi syödä, miten paljon ja mistä rasva pitäisi saada? Paljon kysymyksiä, mutta onneksi meillä Bungella on vastauksia.

Lue lisää

Miten vähennämme muovia?

Pyritkö vähentämään muovijätteen määrää ja tehostamaan kierrätystä? Hienoa, niin mekin Bungella. Tuotteidemme käyttö on helppo askel kohti tavoitteitasi. Kerromme tässä lisää siitä, miten vähennämme muovin käyttöämme.

Lue lisää

Miten vähennämme muovia?

Pyritkö vähentämään muovijätteen määrää ja tehostamaan kierrätystä? Hienoa, niin mekin Bungella. Tuotteidemme käyttö on helppo askel kohti tavoitteitasi. Kerromme tässä lisää siitä, miten vähennämme muovin käyttöämme.

Lue lisää

Suosi kotimaista – se kannattaa

Bunge on Suomen ainut margariinitehdas. Kotimaisuus on meille ylpeyden aihe, laadun tae sekä kilpailuvaltti. Osana kotimaista ruoantuotantoa on hyvä olla.

Lue lisää

Suosi kotimaista – se kannattaa

Bunge on Suomen ainut margariinitehdas. Kotimaisuus on meille ylpeyden aihe, laadun tae sekä kilpailuvaltti. Osana kotimaista ruoantuotantoa on hyvä olla.

Lue lisää